Sprog/Language

Læs mine bøger

Sundhedsplejerske.com-foedtklogKlik her og få bogen sendt direkte hjem til dig for kun 200 kr. inkl porto og personlig hilsen fra forfatteren.

BOG AM

Læs artiklen fra “Far, mor & børn” her:

Far, mor & børn Nr. 3 - 2007
Emner: Barnets udvikling

Af Lena Dyhrberg, privatpraktiserende sundhedsplejerske, og Karina Gyrst, kiropraktor, begge i Nyborg

Modeller din babys hovedfacon

Anasazi indianerne fremelskede det flade baghoved, ved at mødrene bar deres nyfødte bundet til et fladt, hårdt stykke træ på ryggen de første 3-4 levemåneder. Allerede dengang vidste man, at hovedet var modellerbart. I andre kulturer, såsom i egyptiske og i amerikanske stammer, valgte man en aflang kraniefacon, og her blev hovedet placeret mellem to stykker træ. Forskere mener, at det har været et spørgsmål om mode eller ændring af skønhedsidealet, der har ligget til grund for dette. I den vestlige verden har normen altid været et naturligt formet baghoved.

I 80’erne lå halvdelen af nyfødte børn på maven, når de sov. På hospitalerne lagde man alle nyfødte børn på maven, når de skulle sove. Børnene på hospitalerne var, i modsætning til børnene i hjemmet, under konstant observation, når de sov.

Som sundhedsplejerske besøgte jeg børn, som ikke syntes om at sove på maven. De skulle selvfølgelig ikke have ligget på maven. Flere af dem blev da også lagt på siden, som barnets mormor anbefalede, skiftevis på højre og venstre side med bevidsthed om at forme eller bevare kraniet naturligt og harmonisk.

Vuggedøden - også kaldet “pludselig uventet spædbarnsdød” - steg i disse år.* Sundhedsstyrelsen udsendte første gang i 1991 anbefalinger om, at alle nyfødte skulle ligge på ryggen, når de sov. Det blev desuden anbefalet, at spædbørn ikke måtte sove for varmt, samt ikke at ryge i nærheden af spædbørn. Fra 1991 til 1996 resulterede denne anbefaling i et fald i antallet af børn, som døde ved vuggedød, med 75 procent.

Som sundhedsplejerske opfordrer jeg alle forældre til at:

* Se på dit barn
* Se og hør, hvad det fortæller dig
* Se, hvad der gør dit barn roligt, glad og afslappet
* Tilfredsstil dit barn - dit barn har brug for din hjælp til det

Nutidens problem er, at baby ligger alt for længe og alt for hårdt fladt ned på ryggen, hvilket er meget uheldigt for babyens hovedfacon, da babyens kranie er meget modellerbart de første 2-4 måneder. Kraniet består af mange dele, som holdes sammen af brusk, og brusken er blød og formbar. Hovedet udgør ca. 1/3 af barnets vægt, og især baghovedet er stort. Det er derfor vigtigt, at babyen ligger på et fast, men blødt underlag, så der er plads til baghovedet. Ellers bliver konsekvensen, at det konstante tryk på baghovedet giver fladere baghoved og en bredere hovedfacon. Undersøgelser viser, at babyer ved 6 måneders alderen har bredere ansigtsfaconer end deres forældre.**

Tummy time

I USA har man et genialt udtryk, der hedder “tummy time”, hvilket er et udtryk for den tid, babyen bruger på maven.

Når du ikke har dit barn i armene, og det er vågent, bør det ligge på maven eller på siden. Når det lille barn ligger på maven, er det ikke kun af stor betydning for at aflaste kraniet. Det er også her, den fremadvendte nakkekurve dannes, hvilket er grundlaget for en stærk nakke livet igennem. Derudover er det godt for sanserne, når barnet drejer hovedet frit til højre og venstre. Babyer har en medfødt refleks, hvor de kan løfte og dreje hovedet fra side til side. Denne refleks er også kaldet antikvælningsrefleksen.

Det meget populære legestativ, som barnet de første måneder ligger under, bruges meget bedre og sundere ved, at babyen ligger på maven og ser hen og op på det. Det motiverer efterhånden barnet til at bevæge sig hen til stativet.

Man kan også vælge et sansetæppe til barnet. Et tæppe med forskelligt påsyet legetøj i diverse farver og materialer stimulerer barnets sanser og dermed dets udvikling. Barnet kan se farver og former, kan føle med hænder og med munden (tunge og læber), og høre klokken eller lignende. En anden genial underholdning er, når et større barn ligger foran tæppet på maven og leger.

Du skal tænke på alt det, som kan motivere og underholde barnet, når det ligger på maven.

Flaskemåltider

Forældre, der giver flaske, skal være særlig opmærksomme på, at lægge barnet skiftevis på deres højre og venstre arm ved måltiderne. Dermed aflastes barnets kranie, så det ikke får det konstante, ensidige tryg mod samme side. At skifte side under måltidet har også en væsentlig motorisk betydning for din baby, her dannes det berømte kryds i hjernen, hvilket har betydning for koordinationen senere i livet. Denne proces foregår mens barnet nyder sit måltid, hvor barnet holdes tæt til kroppen og nederste ben og arm fikseres mod mor/far. Øverste arm og ben kan bevæge sig frit og stimuleres derved. Så husk at skifte arm hver gang.

Valg af madras

Som kiropraktor får man ofte spørgsmål angående valg af ny madras. En tung voksen skal have en hård madras, og de normalvægtige skal have en blødere model, så de kan synke ned i madrassen. Babyer skal, ifølge Sundhedsstyrelsen, ligge på et fast underlag, men ikke nødvendigvis et hårdt underlag. De skumgummi-madrasser, der findes på markedet, kan let blive for hårde til din baby. En baby vejer ikke meget og skal gerne kunne lave aftryk i madrassen. Er du i tvivl, kan du tage din hånd og prøve at trykke. Man må naturligvis ikke kunne mærke liftbundens jernbjælke, skruer eller hængsler gennem madrassen. En mulighed kan være at supplere med en blød topmadras, hvor der er plads til, at baghovedet kan synke ned i madrassen. Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke løse genstande i liften, såsom bamser, andet legetøj og puder. Logisk set er dette heller ikke en optimal anatomisk løsning, for som beskrevet tidligere er baghovedet stort, og desuden er det ikke fremmende for rygsøjlens kurve, at hovedet løftes. I stedet for at løfte baghovedet op, er det mere hensigtsmæssigt for barnet, at baghovedet synker ned i underlaget.

Skævt kranie

En endnu større bekymring for forældre end et fladt baghoved kan være, når kraniet bliver fladt på siden. Ansigtsfaconen bliver skæv med forskellig øjen- og ørehøjde. Dette fænomen skyldes ofte en låsning i de øvre nakkehvirvler, hvilket bevirker, at baby foretrækker at dreje hovedet til den samme side. Dette giver et konstant ensidigt pres på kraniet, og derfor bliver det modelleret fladt på siden. En sådan låsning rettes meget nænsomt og effektivt hos kiropraktoren. Skævheden forsvinder, når babyen igen begynder at dreje ligeligt til begge sider.

*ref.: Sundhedsstyrelsen pjece “Pludselig uventet spædbarns død, marts 2001 s. 4-5, og Sundhedsstyrelsen pjece “Vuggedød kan forebygges”, 2006 s. 4.

**ref.: Clinical Pediatrics, vol 45, no 1, 55-63 (2006) A study of family head shape: Environment Alters Cranial Shape.

 

 

Skrevet af Lea Kathrine Bahnsen, journalist, Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

26. september 2008
Du føler dig langsom som en snegl, og kan kun formulere sætninger bestående af ganske få ord.

Ammehjerne kaldes det populært, når nybagte mødre befinder sig i en mental og intellektuel undtagelsestilstand.

Glemmer brusebadet
Når man har ammehjerne, glemmer man pludselig helt almindelige dagligdags ting, som før var helt basale i ens liv

For eksempel at gå i bad, at huske fødselsdage eller navnet på ens bedste venindes søster.

- Det er helt normalt, når man lige har født, at man ikke husker så godt, som man plejer ifølge sundhedsplejerske Lena Dyrberg. Hun kender udemærket tegnene på ammehjerne hos de nybagte mødre.

- Hukommelsen fungerer simpelthen ikke på samme niveau, som ellers.

Mange føler mindreværd
Ammehjerne kan afstedkomme spidse kommentarer fra sårede veninder, der kan have svært ved at forstå, hvorfor man pludselig ikke kan diskutere på samme måde mere.

- Tilstanden kan godt få nogle til at føle intellektuelt mindreværd, og mange bliver nervøse for at komme tilbage på jobbet, fordi de frygter, at de ikke længere kan følge med, siger Lena Dyrberg

Mor er klogest
Men i følge den Pulitzer-prisvindende journalist og forfatter, Kathrine Ellison er der ingen grund til bekymring.

I hendes bog, Mor er Klogest, der udkom i Danmark tidligere på året, undersøger hun, hvad der er myter, og hvad der er fakta omkring kvinders formåen i graviditets og barselsperioden.

Og det viser sig, at hjernen faktisk gennemgår en meget positiv udvikling under graviditet og barsel.

Specialist i at være mor
I Mor er Klogest, tager Kathrine Ellison fat i den nyeste hjerneforskning, der for eksempel påviser ligheder mellem præstationsevnen i en nybagt mors hjerne og en elitesporsudøvers hjerne.

Når kvinden har født, har moren nemlig brug for en meget skarp hjerne til at koncentrere sig om det lille, nye væsens overlevelse og trivsel. Dette foregår altså på et niveau på højde med en eliteidrætsudøvers.

- Man bliver specialist inden for sit område, for man følger barnet meget nøje. Faktisk fra minut til minut i de første måneder, uddyber Lena Dyrberg og fortsætter:

- Det ansvar, der følger med at blive mor fylder utrolig meget. Man kan sige, at verden bliver mindre, men, at det område man følger, nemlig barnet, bliver meget stort.

Klogere på verden
Og så er det pludselig, at man opdager, at dagen er gået, og man har glemt alt omkring sig. Der kunne være sprunget en

bombe uden for ens dør, uden man havde taget nærmere notits af det.

Men det altså helt ok, mener Lena Dyrberg.

- Når man bliver forældre, bliver man bekendt med nogle følelser, som ikke findes magen til. Det udvider ens bevidsthed og gør en klogere på sig selv. Og dermed også klogere på verden, slutter hun.

Din Private Sundhedsplejerske

Lena-Portraet

Lena Dyhrberg
Privat Sundhedsplejerske
Forfatter
Kinesiolog
Foredragsholder
lena@sundhedsplejerske.com
Tlf. +45 61 71 43 39
CVR: 3042 0179

10 gode råd

10 gode råd til et lettere liv med børn. Klik her

Forældrene fortæller

Vores børn ville ikke have været så sunde, glade og fantastiske hvis vi ikke havde kendt Lena. Vi er dybt taknemmelige for hendes arbejde. - Alle forældre burde prøve mindste een konsultation med Lena.

 Læs mere her